Etusivu | Pedigree | Mythbuster

Koirien Ehdoilla

Koirien hyvinvointi on meille kaikki kaikessa. Meille...

Lue lisää >

Toimintamme

Uskomme, että kaikilla koirilla on oikeus saada laadukasta, ravitsevaa ja maukasta ruokaa...

Lue lisää >

Lupauksemme

Kaikki ravintomme on juuri sitä mitä lupaakin, eli 100%:n täysipainoista ravintoa..

Lue lisää >

Waltham

Vuodesta 1960 lähtien koirien hoidon ja ravitsemuksen tutkimus on...

Lue lisää >

Tietoa ruoastamme

Lue mitä koiranruokamme sisältää.

Lue lisää >

Ota yhteyttä

Tuotteidemme laatu ja kuluttajien tyytyväisyys...

Lue lisää >

Tietoa ruoastamme

Koiranruokamme raaka-aineista liikkuu huhuja ja olemme nähneetkin sivustot, jotka väittävät pitävänsä hallussaan sisäpiiritietoa ainesosista.

Nyt haluammekin oikaista asian. Alta löydät tietoa siitä, mitä tuotteissamme oikeasti on ja miten valitsemme jokaisen aineosan vastaamaan koirasi tarpeita.
Tietoa ruoastamme

Liha

Koiran tulee saada ruoastaan runsaasti proteiinia. Kaikki Pedigree-tölkkiruoat sisältävät 30–60 % lihaa ja eläinperäisiä tuotteita. Pedigree-kuivaruoissa lihaa ja eläinperäisiä tuotteita on 20 %. Lihan suhde viljasta ja kasviksista saatuihin hiilihydraatteihin, vitamiineihin ja kivennäisaineisiin on juuri oikea. Hyytelöt ja kastikkeet tuovat ruokaan makua ja kosteutta.

Sokeri

Toisin kuin usein luullaan, Pedigree-koiranruokiin ei lisätä sakkaroosia eli sokeria. Joissakin Pedigree-tuotteissa on kuitenkin käytetty väriaineena pieniä määriä (alle 0,5 g/100 g) sokerikulööriä keinotekoisten väriaineiden sijaan.

TPienet sokerimäärät eivät vaikuta koiran hampaiden terveyteen. Tutkimukset ovat itse asiassa osoittaneet, että sokerille altistuminen ei vaikuta koiran hampaisiin yhtä haitallisesti kuin ihmisen hampaisiin.

Myöskään ruoan sokerilla ja koirien diabeteksella ei ole osoitettu olevan yhteyttä. Paras tapa pitää diabetes loitolla on tarkkailla koiran painoa.

Väriaineet

Pedigree-ruoissa ei käytetä lainkaan keinotekoisia väriaineita.

Kaikki käyttämämme väriaineet ovat EU:n hyväksymiä luontaisia väriaineita, joista monia käytetään myös ihmisten ruoissa. Ainesosaluettelon E-koodi kertoo, että väriaine on arvioitu ja hyväksytty EU:ssa.

Hehkutusjäännös (tuhka)

Hehkutusjäännöksellä tai tuhkalla viitataan tuotteen epäorgaanisen aineen määrään, joka on mainittava ainesosaluettelossa. Toisin kuin usein luullaan, tuhkaa ei siis lisätä ruokaan volyymin lisäämiseksi, vaan sen määrällä ilmoitetaan ruoan kivennäisainepitoisuus.

Hehkutusjäännöksen nimi viittaa mittaustapaan: ruoka kuumennetaan 550 °C:seen ja sen orgaaniset ainesosat poltetaan. Näin jäljelle jää epäorgaaninen aine tuhkan muodossa.

Koiranruoat, joiden hehkutusjäännöspitoisuus on korkea, on usein tehty huonolaatuisesta lihasta. Niiden sisältämä kivennäisaineiden määrä voi myös olla vaarallisen suuri koiran elimistölle.

Pedigree-ruoasta koira saa kaikkia tarvittavia vitamiineja ja kivennäisaineita sopivassa suhteessa pysyäkseen terveenä ja hyväkuntoisena eri elämänvaiheissa.

Kasviperäiset tuotteet

Kasviperäiset tuotteet kuten tärkkelys ja sokerijuurikasmassa on jalostettu kasveista. Antioksidanttien tapaan sopiva määrä kasviperäisiä tuotteita ruokavaliossa takaa, että koiran immuunijärjestelmä pysyy terveenä ja vahvana. Samoin kuin kuidut, kasviperäiset tuotteet pitävät koiran ruoansulatuksen kunnossa.

Viljat

Viljat, esimerkiksi vehnä, maissi ja riisi, tuovat ruokaan tarvittavan määrän energiaa ja kuitua. Viljan hiilihydraatit antavat koiralle energiaa, jota se tarvitsee jaksaakseen liikkua ja touhuta. Kuidut edistävät ravintoaineiden imeytymistä ja aineenvaihdunnan toimintaa.

Eläinperäiset tuotteet

Koiranruoan sisältämät eläinperäiset tuotteet voidaan lain mukaan määritellä eläimen ruhosta saataviksi lihaisiksi elintarvikkeiksi. Määritelmä ei ehkä kuulosta herkulliselta, mutta tarkoittaa muun muassa sisäelimiä kuten maksaa ja sydäntä, joita moni koira ei voi vastustaa.

Eläinperäiset tuotteet sisältävät runsaasti hivenaineita. Esimerkiksi tauriini on tärkeää koiran silmien ja sydämen terveydelle. Vähärasvainen liha kuten kananrinta sopii hyvin ihmiselle. Koiralle se ei kuitenkaan ole ihanteellinen valinta, sillä siinä ei ole riittävästi koiran tarvitsemia vitamiineja.

Kaikki Pedigree-ruoissa käytetty liha on peräisin ihmisravinnoksi soveltuvista eläimistä.

Luut ovat tärkeä kalsiumin ja fosforin lähde. Ne pitävät koiran hampaat ja luuston vahvoina ja terveinä.

Lisätietoa eläinperäisten tuotteiden määritelmästä ja laadusta löytyy Euroopan unionin asetuksista, esimerkiksi muiden kuin ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläimistä saatavien sivutuotteiden terveyssäännöistä koskevasta EY-asetuksesta 1774/2002.

Suola

Koirat ovat lihansyöjiä, joiden luonnollinen ruokavalio sisältää runsaasti natriumia. Natrium on tärkeä kivennäisaine, jota on suolassa. Jotta koiran aineenvaihdunta pysyy kunnossa, sen on saatava riittävästi suolaa ruoastaan. Kaikkien Pedigree-koiranruokien suolapitoisuus on arvioitu tarkkaan Waltham Centre for Pet Care and Nutrition -tutkimuskeskuksessa.

Murretaan koiranruokamyyttejä

MYYTTI

Pedigree-koiraruoissa on ainoastaan 4 % lihaa.

TOTUUS

Ainesosaluetteloon on merkitty, mihin lihaan tuotteen resepti perustuu ja onko kyseessä vaikkapa härkä-, kana- tai lammasateria. Pedigree-häränliharuoan pakkauksessa saattaa lukea, että tuote sisältää ”lihaa ja eläinperäisiä tuotteita (häränlihapitoisuus väh. 4 %)”. Tämän vuoksi moni luulee, että ruoassa on ainoastaan 4 % lihaa. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan lain mukaan pakkausselosteessa on mainittava, että tuote sisältää vähintään 4 % tuotteen nimessä mainittua ainesosaa, tässä tapauksessa härkää.

Nimessä mainitun lihan lisäksi tuote voi sisältää muutakin lihaa kuten kanaa, kalkkunaa, lammasta tai mahalaukkua. Muiden lihojen osuutta on vaikea määrittää tarkasti, sillä haluamme käyttää tuoretta, tilanteen mukaan parasta saatavana olevaa lihaa. Yhtään eläintä ei teurasteta yksinomaan Pedigree-ruoan vuoksi. Lihan saatavuus riippuu sesongista ja maatiloista, jotka meille lihaa toimittavat, joten tuotteiden reseptit vaihtelevat jonkin verran tarjonnan mukaan. Näin pystymme tarjoamaan koirallesi tasapainoista ja laadukasta ravintoa joka päivä.

MYYTTI

Pedigree-koiranruokiin käytetään ihmisravinnoksi kelpaamatonta lihaa.

Koiranruoan liha on peräisin teurastamon ulkopuolella kuolleista, sairaista, kuolevista tai vammaisista eläimistä.

TOTUUS

Pedigree-ruoissa ei koskaan käytetä teurastamon ulkopuolella kuolleiden, sairaiden, kuolevien tai vammaisten eläinten lihaa. Kaikki ruoissamme käytetty liha on peräisin ihmisravinnoksi soveltuvista eläimistä.

MYYTTI

Pedigree-koiranruoat aiheuttavat allergioita.

TOTUUS

Osa koirista kärsii allergioista. Yleensä ne liittyvät ilmaan tai ihoon, aiheuttajina voivat olla esim. siitepöly, pöly tai punkit. Koirien ruoka-allergiat ovat harvinaisia: vain noin 10 % koirien allergioista johtuu ruoasta.

Ruoka-allergia on koiran immuunijärjestelmän reaktio tiettyyn ruoan proteiiniin, ei tiettyyn ruokaan. Jos koira on allerginen esim. naudanlihalle, se saa allergisen reaktion syödessään mitä tahansa naudanlihaa sisältävää ruokaa, olipa se sitten koiranruokaa, raakaa lihaa tai vaikkapa hampurilaispihvi.

Pedigree-tuotteet on kehitetty yhdessä eläinlääkärien ja ravitsemusterapeuttien kanssa. Näin ruoat ovat terveellisiä ja ravitsevia sekä soveltuvat mahdollisimman monelle koiralle.

Jos epäilet, että koiralla on ruoka-allergia, ota yhteyttä eläinlääkäriin ongelman selvittämiseksi.

MYYTTI

Pedigree-koiranruoat sisältävät täyteaineita.

Täyteaineet ovat ainesosia, joissa ei ole koiran tarvitsemia ravinteita.

TOTUUS

Yhtään Pedigree-tuotteiden ainesosaa ei ole lisätty ruokaan turhaan.

Pedigree-ruoat sisältävät ravintokuitua, joka pitää koiran ruoansulatuksen kunnossa. Käytämme ruoissa ainoastaan sellaisia ravintokuituja, joista on hyötyä koirasi elimistölle.

MYYTTI

Pedigree-koiranruoka sisältää riippuvuutta aiheuttavia ainesosia.

On väitetty, että Pedigree lisää tuotteisiinsa riippuvuutta aiheuttavia ainesosia, jotta muiden valmistajien ruoat eivät kelpaisi koirille.

TOTUUS

Pedigree ei koskaan voisi käyttää tuotteissaan riippuvuutta aiheuttavia ainesosia.

Näemme paljon vaivaa, jotta ruoat maistuisivat mahdollisimman herkullisilta. Jos tuotteemme näyttävät maistuvan koirallesi muita ruokia paremmin, se ilahduttaa meitä kovasti!

MYYTTI

Kuivaruoka on ravintoarvoltaan muita ruokia parempi vaihtoehto.

TOTUUS

Monet koiranruokavalmistajat mainostavat täysipainoisia kuivaruokiaan terveellisenä vaihtoehtona. Kostea ruoka voi kuitenkin olla aivan yhtä ravitsevaa kuin kuivaruoka.

Tölkkiruokamme ovat 100%:sti tasapainoista täysravintoa. Ne sisältävät kaikki ravintoaineet, jotka koira tarvitsee pysyäkseen onnellisena ja terveenä. Joten jos kostea ruoka maistuu koiralle kuivaruokaa paremmin, ei ole mitään syytä huoleen. Se on täysipainoista, terveellistä ja monen koiran mielestä mitä maukkainta ruokaa.

MYYTTI

Raakaruoka on valmisruokaa terveellisempää.

Raakaruokinnassa koiralle tarjotaan pääasiassa raakaa lihaa ja luita. Raakaruokintaa kutsutaan myös BARF-ruokavalioksi (Biologically Appropriate Raw Food).

TOTUUS

Täysipainoisista Pedigree kostea ja kuivaruoista koira saa kaiken, mitä sen elimistö tarvitsee. On tärkeää, että koiran ruokavalio on tasapainoinen. Kotiruoalla voi olla vaikeaa varmistaa, että ruokavalio sisältää kaikki tarvittavat ravinteet.

Raakaruokinnassa piilee muitakin vaaroja. Pedigree-ruoat kuumennetaan korkeassa lämpötilassa lihan sisältämien taudinaiheuttajien kuten salmonellan tuhoamiseksi. Ruokia myös testataan säännöllisesti, jotta ne ovat varmasti turvallisia koirallesi.

Jos kuitenkin haluat antaa luita koiralle, olethan varovainen. Kokonaiset luut voivat vaurioittaa koiran hampaita, aiheuttaa suolitukoksia ja puhkaista suolen. Näitä ongelmia esiintyy villieläimillä usein.

MYYTTI

Pedigree-koiranruoat aiheuttavat ripulia./p>

TOTUUS

Testaamme tuotteitamme jatkuvasti varmistaaksemme, että ne sulavat koiran elimistössä hyvin ja etteivät ne aiheuta vatsavaivoja tai ripulia. Kostea ruoka sulaa koiran vatsassa kuivaruokaa nopeammin. Jos koirasi näyttää tarvitsevan erityisen helposti sulavaa ruokaa, kannattaa kokeilla Pedigree-tölkkiruokia.

Ripuli johtuu useimmiten sairaudesta tai stressistä. Koira on myös voinut syödä jotakin tavallisesta poikkeavaa, sillä monet koirat ovat haaskaeläimiä, joille kelpaa lähes mikä vain.

Äkilliset ruokavalion muutokset voivat myös olla syynä ripuliin. Jos koiran ruokaa halutaan vaihtaa, muutos tulee tehdä asteittain, ja sille on hyvä varata noin viikko aikaa.

MYYTTI

Pedigree-koiranruokiin käytetään kuolleiden koirien ja kissojen lihaa.

TOTUUS

Pedigree ei ole koskaan käyttänyt tai aio käyttää tuotteissaan koiran- tai kissanlihaa.

/tietoa-pedigreesta/mythbuster